Władze Spółki, pracownicy
i akcjonariat Grupy PSB Handel S.A.

Zmiany w Spółce

27 maja 2022 r. odbyło się coroczne Zwyczajne Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy Grupy PSB Handel S.A. w Busku-Zdroju, podczas którego Akcjonariusze Grupy zdecydowali o powiększeniu składu Zarządu i Rady Nadzorczej Spółki oraz dokonali wyboru reprezentantów w obu organach Spółki. Dyrektorem Zarządu, po Mirosławie Lubarskim, został Waldemar Podsiadło, który pełnił od 2 lat funkcję Członka Zarządu. Nowo wybranymi Członkami Zarządu zostali Piotr Kozina i Jacek Kowal. Na dwuletnią kadencję do Rady Nadzorczej zostali wybrani: Paweł Bezak (Omega Świebodzin), Sylwester Bogusz (Mrówka Lubartów i Łęczna), Roman Borucki (firma Solbet), Piotr Choszcz (Bat Sierakowice), Bogdan Pazgan (Pagaz Krzeszów), Dariusz Żułtak (Żułtak Nowy Dwór Mazowiecki) oraz Edward Derela (były Prokurent i Dyrektor Finansowy Spółki).

W dniu 14 listopada 2022 r. podczas Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Akcjonariuszy Grupy PSB Handel S.A. w Kielcach zdecydowano o kolejnych zmianach personalnych. Ze względu na rezygnację przez Waldemara Podsiadło z funkcji Dyrektora Zarządu, obyły się wybory uzupełniające, w ich trakcie zgromadzenie wybrało Annę Kaminską na Członka Zarządu, a funkcję Dyrektora Zarządu powierzono Piotrowi Kozinie.

Akcjonariusze wybrali też nowego członka Rady Nadzorczej – Łukasza Tunkiewicza z firmy Marbud z Goleniowa, który zastąpił Edwarda Derelę. Podczas NWZA została zaakceptowana nowa strategia rozwoju Grupy na lata 2023-2025, która opiera się o pięć filarów: cyfryzację, warunki handlowe, marketing i komunikację, zasoby ludzie oraz kapitał i finanse.

Skład Zarządu i Rady Nadzorczej Grupy PSB Handel S.A.

Piotr KOZINA – Dyrektor Zarządu
Anna KAMINSKA – Członek Zarządu
Jacek KOWAL – Członek Zarządu

Władze Spółki, pracownicy
i akcjonariat Grupy PSB Handel S.A.

Sylwester BOGUSZ – Przewodniczący Rady Nadzorczej, MRÓWKA Lubartów, MRÓWKA Łęczna
Dariusz ŻUŁTAK – Wiceprzewodniczący Rady Nadzorczej, ŻUŁTAK Nowy Dwór Mazowiecki
Roman BORUCKI – Członek Rady Nadzorczej, SOLBET

Sklepy PSB Mrówka – 99 osób
Filia PSB Warszawa – 27 osób
Hotel „Słoneczny Zdrój” – 101 osób

W 2022 r. zatrudnienie w Spółce zmniejszyło się o 1,7%, w stosunku do warunków porównywalnych w 2021 r.
Na koniec roku w firmie pracowało 573 osoby (287 kobiet i 286 mężczyzn). Prawie połowa pracowników posiadała wyższe wykształcenie.

Spółka corocznie podnosi kwalifikacje pracowników, umożliwiając im udział w szkoleniach i kursach. W 2022 roku aż 36 osób wzięło udział w Akademii Negocjacji PSB, a 14 osób w cyklu szkoleń MINI MBA. W szkoleniu MS EXCEL Power Query uczestniczyło 12 pracowników. Dział Finansowo-Księgowy uaktualniał wiedzę podczas Akcji Bilans, a Dział Inwestycji podczas szkoleń z zakresu prawa budowlanego, gospodarki odpadami, obrotu energią. Pracownicy Mrówek odnawiali szkolenia z środków ochrony roślin lub nabywali uprawnienia operatorów wózków widłowych. Inne szkolenia w 2022 roku to m.in.: język angielski, prawo pracy, optymalizacja kosztów magazynowania, social media, cyberbezpieczeństwo.

Akcjonariat Grupy PSB

Na koniec 2022 roku akcje Spółki Grupa PSB Handel S.A. posiadało 960 Akcjonariuszy, w tym: 1 przedsiębiorstwo zagraniczne (1,32% kapitału), 16 spółek akcyjnych, 124 spółki z ograniczoną odpowiedzialnością, 30 spółek z o.o. spółek komandytowych, 2 spółdzielnie, 8 spółek cywilnych, 3 spółki komandytowo-akcyjne, 5 spółek komandytowych, 72 spółki jawne, 699 osób fizycznych.

W innym ujęciu Akcjonariat PSB można podzielić na: firmy handlowe – 47,99% udziału w kapitale i ilości głosów, producentów (kontraktowych dostawców Spółki) – 33,40% udziału w kapitale i ilości głosów, osoby fizyczne nie prowadzące działalności gospodarczej – 18,61% udziału w kapitale i ilości głosów (osoby fizyczne nie prowadzące działalności gospodarczej 9,93%, pracownicy 8,67 %) – ryc. 1.

Firmy handlowe
Trade companies

Producenci
Producers

Osoby fizyczne
Natural persons

RYC. 1. STRUKTURA AKCJONARIATU GRUPY PSB HANDEL S.A. W 2022 R.
FIG. 1 SHAREHOLDER STRUCTURE OF GRUPA PSB HANDEL SA IN 2022

Na koniec 2022 r. działalność gospodarczą (handlową i marketingową) w ramach Grupy PSB prowadziło 410 podmiotów handlowych. Razem posiadały one 293 składy budowlane, 75 placówki PSB Profi oraz 355 marketów PSB Mrówka. W tym czasie w firmach tych pracowało razem ok. 14 tys. osób.

Kapitał podstawowy Spółki

W dniu 31.12.2022 roku kapitał zakładowy Spółki wynosił 53.275.000 złotych i dzielił się na 53 275 000 akcji imiennych zwykłych o wartości nominalnej 1 zł każda. Akcje Spółki mogą być wyłącznie imienne i nie są w żaden sposób uprzywilejowane. Zgodnie ze postanowieniami §10 ust. 5 Statutu Spółki żaden z Akcjonariuszy nie może posiadać więcej niż 5% kapitału zakładowego Spółki.

Władze
Spółki